GO UP

Min reise til Galapagos og Ecuador – Sør-Amerika i miniatyr

Publisert 03.03.21

Les om min reise til Galapagos og Ecuador – noe som har stått høyest på min ønskeliste!

Er det et sted du må ha på din egen bucket-list er det Galapagos. Det vulkanske øyrike i Stillehavet ligger 1,5 timer med fly fra fastlandet . Her er det ekstrem natur og et fugle-, dyre- og marint liv som er helt unikt.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa.

Jeg har vært så heldig å få oppleve øyene to ganger. Kombinert med dager på Ecuadors fastland ble det uforglemmelige opplevelser som jeg bare lengter tilbake til.

Tenk å være så heldig å få oppleve å spasere blant sjøløver, se vaggende albatross og svømme med pingviner!
En drøm som bare få får oppleve hvert år. Du kan bo på et par av øyene eller bli med på seilinger med skip/båter som tar fra 8 – 100 personer, valget er ditt.

For alle vil jeg anbefale å være med på et cruise. Et cruise kan være så mangt, alt fra enkle seilbåter eller katamaraner til luksusskip som tilbyr det meste. Uansett får du topp guider – alle må være godkjente Galapagos guider. Du kommer til mange steder, og alle er forskjellige. To ganger daglig er det turer i land.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa.

Her er en liten beretning om mine opplevelser som jeg gjerne gjør om igjen.

Å fly med KLM via Amsterdam er enkleste måte å reise til Galapagos og Ecuador på og jeg fløy først til Quito, hovedstaden.
Spektakulær innflygning over vulkaner!
Byen ligger 2850 meter over havet, og den tynne luften kjennes på kroppen på spasertur i byen. Her har jeg bodd på sjarmerende Bed & Breakfast i boligområde og på fantastiske Casa Gangotena. Hotellet ligger midt i gamlebyen på San Francisco plassen hvor katedralen og klosteret av samme navn ligger. Hotellet er fantastisk – bare å spasere inn i en oase av blomster og nydelig dekor i en gammel herskapsbolig er en drøm!
32 rom og du bor midt i smørøyet.

Jeg bodde noen dager i Quito og fikk oppleve byens mangfold i tillegg til turistattraksjoner som jordens «Midte» – hvor jeg i soloppgang fikk være med på yogatime! Det glemmes aldri.
En spasertur mellom gammelt og nytt, med eller uten guide er ikke å forakte – det er mye å se og gjøre.
Jeg trekkes lett mot det gamle, og de smale gatene i Quitos gamleby byr på en blanding av turistbutikker, autentiske verksteder og gallerier.

De mange små byene langs fjellkjeden som også kalles «Avenue of Volcanos» må du ikke gå glipp av.

Otavalo er en av de mest besøkte byene i Ecuador med levende kultur med lange tradisjoner, myter og legender.
De majestetiske vulkanske fjellene og sjøene som omringer Otavalo er også en grunn til at mange synes dette er en flott introduksjon til hva Ecuador byr på.
Jeg trives bedre på matmarkeder enn markeder med ponchoer, duker, klær, panamahatter (som kommer fra Ecuador) og smykker og i Otavalo finner du begge deler.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa.
Overnatting på en av de gamle Haciendaene som finnes i området er et «must». Her er det sjarm som teller – de gamle godsene er i dag gjort om til overnattingssteder som serverer lokal mat og har tatt vare på tradisjoner.
I San Antonio de Ibarra fant jeg fin treskjærerkunst som har funnet sin plass i stua hjemme.

På min første tur i Ecuador fikk jeg også besøke to damer som bodde enkelt med masse marsvin (cuy på lokalt språk). Cuy er husdyr og nasjonalrett som serveres over alt. Det er en opplevelse som sitter i.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa.

Jeg er opplevelsessugen og liker å gå turer. Men høyden er ikke min sterke side, så i Cotopaxi Nasjonalpark hvor Cotopaxivulkanen ligger på 5 860 meter over havet ble det en enkel tur på høysletten ved foten av fjellet på 4 000 meter over havet. Her beiter lamaer og er du heldig kan du se andre dyr som rådyr, ulv og rovfugler.

En av de store opplevelsene i Ecuador var besøk i tåkeskogen i Bomboli. Tåkeskogen i Ecuador ligger på ca 3000 meter over havet. Her opplevde jeg et unikt sted hvor de driver økologisk jordbruk og hvor naturen byr på et vell av orkideer – fra bittesmå til store planter, over 100 arter. Alt drives svært enkelt men med en hjertevarme og brennende entusiasme for natur og dyr.

Fra Quito fløy jeg til Baltra på Galapagos. Flyplassen ligger på denne lille øya og det er båt over til Santa Cruz hvor den største byen, Puerto Ayora ligger. Her ligger også Charles Darwin Research Station / Fausto Llerena Tortoise Center. Her får man blant annet sett alt fra bittesmå skilpadder til de aller største som finnes.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa. reise til Galapagos og Ecuador

I havnen i Puerto Ayora ligger båter som tar turister ut på tur og det er her du vil finne spisesteder og butikker. Jeg kom til Galapagos for å oppleve øyene og naturen. Jeg har vært med en katamaran som tar 16 gjester og et skip som tar 90. Mange spør meg hva som er best – begge deler er bra, men komforten er selvsagt bedre på det største og maten blir mer variert. Guiding og landingssteder er nokså likt, på katamaranen hadde vi også kajakker til rådighet.

Med en gang du er om bord starter et nytt liv og du senker virkelig skuldrene. Du blir vekket til soloppgang kl 0600, og kl 1800 må du være om bord igjen etter kveldstur. Å oppholde seg i nasjonalparken om natten er ikke tillatt.

Kanskje din første oppdagelse blir en svømmetur med pingviner og hval? Eller et fugleeldorado med blå – og rødfot suler eller fregatter?

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa.

Kunnskapen til guidene er imponerende. Du spaserer på stier med lava, mose, ser rosa delfiner og masse marine iguaner – dyr og natur som er av en helt annen verden. Dagene glir inn i hverandre, men hver dag er fylt med unike opplevelser. Minnene med «våte» og tørre landinger fra ribb båter som tar deg i land i små grupper, turer på nydelige strender, Lightfoot Sally krabbe som gjemmer seg i vulkansprekker og graver seg ned på strender – det er jo bare fantastisk alt sammen.

Hver årstid har sin sjarm og temperaturen er nokså lik hele året. Sommer/tidlig høst fødes unger. Våren er grønn og frodig, det kan komme litt regn og vann og luft temperatur er litt høyere.
Jeg fikk flotte opplevelser til vanns og til lands. Jeg har vært med på tre dagers tur og syv dagers – anbefaler absolutt det siste. Når man først skal reise til Galapagos og Ecuador, må man ta med seg alt! De lengre turene gir deg også flere mulige øyer og steder å oppleve.

Galapagos Nasjonalpark drives strengt og hvert år er det kun 100.000 som får besøke øygruppa. Turistkort på $20 og inngangspenger på $100 må betales av alle som reiser inn til Galapagos.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa. reise til Galapagos og Ecuador

Jeg avsluttet med dager i Ecuadors største havneby Guayaquil hvor dagstur til mangroveskog med apekatter, byvandring og botanisk hage anbefales. Gamlebyen er sjarmerende, så ta deg et par dager her. Flyruten tilbake til Norge går fra Guayaquil direkte til Amsterdam og videre til Oslo.

Vil du reise til Galapagos og Ecuador?

Amerikaspesialisten skreddersyr – kontakt oss!

Les mer om reiser til Ecuador og Galapagos

Reise til Galapagos og Peru

Galapagos – de magiske øyene

© 2024 Nordmanns-Reiser AS

Driftes og utvikles av God dag,