GO UP

Reise til Sri Lanka – åtte steder på UNESCOs verdensarvliste

Publisert 01.07.21

Her er noen tips til hva du bør oppleve på din reise til Sri Lanka!

Sri Lanka er en øy sør for India. Den ligner på en dråpe, og kalles derfor ofte for Indias tåre. Sri Lanka er en av Det indiske havs kronjuveler. Øya er tidligere kjent som Ceylon, og innehar en mengde religioner – blant annet buddhisme, hinduisme, kristendom og islam. I sin tid var dette et viktig punkt på Silkeveien. I tillegg gjør de 103 elvene, lagunene og de store områdene med mangroveskog øya til et fantastisk sted for et fantastisk biologisk mangfold.
Men i tillegg finner du hele åtte steder som står på UNESCOs verdensarvliste her.

1. Dambulla Cave Temple
Et av Sri Lankas største skjulte underverk, huletemplet, har stått siden 1. århundre f.Kr.

Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser
Hulen ble bebodd av buddhistiske munker fra det 3. århundre f.Kr. I dag fungerer det fortsatt som et praktiserende sted for tilbedelse for tusenvis av mennesker. I det 1. århundre f.Kr. brukte kong Valagamba hulene til tilflukt i løpet av sitt 14 år lange eksil fra Anuradhapura kongedømmet. Buddhistiske munker som mediterte i hulene til Dambulla, ga kongen beskyttelse mot hans mange fiender – en gest som ikke gikk ubemerket hen. Da kong Valagamba kom tilbake til tronen i Anuradhapura, fikk han bygget et majestetisk bergtempel ved Dambulla som et tegn på sin takknemlighet til Dambulla-munkene.

Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser
Fargene på tempelstatuene er bevart ved å at de er plassert i den mørke delen av tempelet, og ikke er utsatt for naturlig lys. Som et resultat har de ikke blitt eldet på samme måte som andre monumenter fra samme tid, noe som er  bemerkelsesverdig å se på nært hold.

2. Sigiriya Rock Fortress
Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Et citadell fra 500-tallet, ligger i den sentrale provinsen på Sri Lanka. Festningens opprinnelse har mange mytiske opphav. Den mest populære er kong Kubera, halvbror til Ravana, antagonisten til det indiske eposet, Ramayana. Historisk var det kong Kashyapas hovedstad fra 477 til 495 e.Kr. Det flate platået på toppen av fjellet rager høyt over resten av omgivelsene. Her finnes det rester etter en storby. Med sine geometrisk utformede hager, bassenger og malerier gjenspeiler citadellet monarkens smak.

Løvetrappen som fører opp til toppen har en massiv løvepote skåret ut av fjellet. Fresker av slanke, juvelkledde kvinner dekorerer flere av fortets veggflater lyser i livlige farger.

Et ekstraordinært trekk ved dette stedet er speilveggen, som på sin tid var en vakkert polert overflate som kastet en speilaktig refleksjon av forbipasserende. I dag er veggen delvis dekket av vers kjent som “Sigiri Graffiti”, som er dikt fra det 8. århundre. Området rundt Sigiriya graves for tiden ut og restaureres under UNESCOs Cultural Triangle Project og kan være fremtidens åttende underverk i verden.

3. Gamlebyen Polonnaruwa
Polonnaruwa (kjent som Pulasthipura i eldgamle tider) var hovedstaden i Sri Lanka mellom 11. – 13. århundre e.Kr. Byen inneholder noen av de vakreste og flotteste statuene. Polonnaruwas viktigste steder er de velbevarte ruinene av massive buddhisttempler, fantastiske kongelige palasser, enorme ubrutte statuer skåret ut av solide steinblokker og gamle vanningsmagasiner. Lankatilake, Tivanka og Thuparama er de mest imponerende og største helligdomruinene.

Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Tivanka regnes som det beste eksemplet på fresker fra Polonnaruwa-perioden. De andre interessante stedene er Buddha-statuene ved Gal Viharaya, Vata-da-Geya, Moonstone, Pothgul Vehera og andre. Den beste måten å nyte Polonnaruwas skjønnhet er på sykkel.

4. Anuradhapura
Den første historiske hovedstaden i Sri Lanka, byen Anuradhapura, ble grunnlagt rundt 500-tallet f.Kr. I løpet av årene etterpå var det et av de mest stabile sentrene for politisk makt i Sør-Asia.
Byen var kjernen til Theravada-buddhismen og regnes som hellig av buddhister over hele verden.

Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Med sine gigantiske buddhistiske helligdommer, fantastiske palasser, paviljonger, parker og badedammer, gir byen et glimt av den staselige metropolen denne byen pleide å være. Byen har fortsatt relikvier av arkitektoniske ruiner av de gamle kongedømmene og buddhisttemplene som ikke kan sees i de fleste deler av verden.
Anuradhapura er virkelig en eldgammel by med en dyp arv, kultur, politikk og religiøs historie. Noen av de mest berømte monumentene her er Brazen Palace-ruinene og den imponerende Ruwanwelisaya bygget av majestetiske kong Dutugamunu. Mahamevuna Uyana huser det hellige Bo-tree til Sri Maha Bodhi, det eldste autentiske hellige tre, plantet av en stikling fra Mahabodhi-treet i Bodhgaya i India, under hvilket Lord Buddha oppnådde Bodhi.(bodhi i indisk buddhisme – satori i Zen buddhisme er når en buddhist finner sannheten med livet og stopper gjenfødelse fordi de har nådd Nirvana)
Et annet fantastisk syn er Jetavanaramaya, den største domen i verden. Rundt i byen er det flere domer og andre steder av religiøs betydning.

5. Kandy
Kongerikets siste hovedstad, Kandy, et sted for tradisjonell kultur og øyas mest besøkte turiststed. Kandy ligger midt i te- og krydderhager, innsjøer, fjell og en elv, og tilbyr minneverdige severdigheter og natur. Når du drar til Kandy fra Colombo gjennom Kadugannawa- og Balane-passene får du en naturskjønn og dramatisk reise, passe egnet til den middelalderske fjellhovedstaden du når.

Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Siden tiden da Buddhas tann ble ført til Sri Lanka gjemt i en Orissan-prinsesses hår, borte fra syndige hender, har relikvien vokst i sitt rykte og hellighet i Sri Lanka og over hele verden. Sri Dalada Maligawa, kjent som “Temple of the Sacred Tooth Relic”, huser Lord Buddhas hellige tannrelikvie. Hver kveld er det en vakker seremoni inne i tempelet, som er verdt et besøk. Den historisk prosesjonen – «Esala Perahera» – avholdes årlig i løpet av juli for å hylle den hellige tannrelikvien.

Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser, reise til Sri Lanka

Mens du er i Kandy, bør du ikke gå glipp av den morsomme sykkelturen fra Hantana til Peredinya. Hanthana-massivet ligger sør-vest for Kandy. Det er en nydelig opplevelse å sykle på bakveiene i Kandy, sno seg gjennom teplantasjer og mindre byer. Du starter ved Ceylon Tea Museum på toppen av Hanthana Hill, og sykler ned gjennom svingete bakveier ned til Peradeniya University.

Bli også med på en ‘Speak-in-English’ klasse. En gruppe landsbyboere (i alderen mellom 5 og 50 år) samles rundt et mud-house to timer hver lørdag kveld. Ambisjonen er å snakke flytende engelsk. Aktiviteten er fylt med spill, historiefortelling, rollespill og taler, sang, debatter og mye mer. For å oppmuntre deltakerne, belønnes også den mest aktive deltakeren hver uke. Under et besøk her kan du undervise, snakke, synge, leke, ha det gøy og, viktigst, være en del av lokalsamfunnet.

6. Central Highlands of Sri Lanka
Central Highlands er et beskyttet og vakkert område  i den sør-sentrale delen av Sri Lanka. Horton Plains, The Knuckles Conservation Forest og The Peak Wilderness Protected Area er de tre viktigste områdene under Central Highlands. Her har du stigning opp til 2400 meter over havet. I Central Highlands finner du en forbløffende flora og fauna, inkludert mange truede arter som Horton Plains Slender Loris, languren med lilla ansikt og den srilankanske leoparden. Dette er en av hovedårsakene til at UNESCO valgte det som et verdensarvsted .

Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser, reise til Sri Lanka

Stedet har bevart den største gjenværende submontane og montane regnskogen på Sri Lanka. Det beskytter også habitatet til en samling unike arter, flere av de stedsendemiske.

Hovedområdet i det sentrale høylandet på Sri Lanka:

• Knuckles Mountain Range, et paradis for turgåere, ligger sentralt i Sri Lanka. Fjellkjeden får navnet sitt fra en rekke av liggende fjellfolder og topper som ligner knokene på en knyttneve.
Lokalbefolkningen kaller det Dumbara Kanduvetiya, som betyr en tåkebelastet fjellkjede

• Horton Plains National Park er et flott høylandsplatå som ligger i en høyde på 2 100-2 300 meter over havet. Mange arter som finnes her er endemiske. En av de mest besøkte delene av Horton Plains og fantastisk for turgåere og fuglekikkere er «The World’s End.» Det er en vertikal steil vegg som gir en fantastisk utsikt over dalen. De vakre vassdragene til Baker’s foss gjør det enda mer interessant for de besøkende.

Peak Wilderness sanctuary er et naturreservat på Sri Lanka, det tredje største på  224 kvadratkilometer rundt Sri Pada-fjellet. Den fantastiske Adam’s Peak er 2 243 meter over havet og blir av buddhister identifisert som Buddhas fotavtrykk, av hinduer som Shiva, og av muslimer som Adam. Det regnes som et av de helligste stedene for mange religioner på Sri Lanka. Ta en tur opp hit på nattestid for å få med deg den spektakulære soloppgangen.

7. Galle
Galle – ca. 116 kilometer fra Colombo har eksistert siden 1500-tallet og har klart seg gjennom kolonitiden til portugiserne, nederlenderne og britene.

Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser, reise til Sri Lanka

Byen er et perfekt eksempel på en befestet by,  og er i dag erklært som et arkeologisk reservat og et verdensarvsted.

8. Sinharaja regnskog
En unik lavlandsregnskog spredt over 11187 hektar. Sinharaja Forest Reserve er en hotspot for biologisk mangfold og en av de mest urørte skogene i Sri Lanka. Regnskogen er avgrenset av elver på tre sider – Kalu Ganga i nord, Gin Ganga i sør og Kudawa Ganga i vest. Her finner du flere sommerfuglarter, fisk, amfibier, reptiler, fugler og pattedyr som er unike for dette reservatet.

Amerikaspesialisten skreddersyr din reise til Sri Lanka

Kontakt oss

Se spennende reiseforslag

© 2024 Nordmanns-Reiser AS

Driftes og utvikles av God dag,