GO UP

Togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary

Publisert 25.04.23

Vi var en gruppe reiselivsagenter som dro på studietur til Canada for å oppleve en av verdens flotteste togreiser  – en togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary. Gruppen bestod av to fra Norge, to fra Danmark, tre fra Irland og ni fra England i tillegg til en representant fra Rocky Mountaineer i Europa.

Dag 1 Vancouver.
Fra Norge er det gode forbindelser til Vancouver via Keflavik på Island, Amsterdam, London og Frankfurt. Immigrasjonen i Canada er rask og man fyller inn en del informasjon på skjermer ved ankomst. Ved ankomst Vancouver tok jeg en taxi som tok ca. 25 minutter og kostet 35 dollar + tips. Det finnes også et tog inn til sentrum som er billigere. De 2 første nettene bodde vi på Sutton Place Hotel med gåavstand til det meste av sentrum. Et bra hotel som brukes til Gold Leaf produktet til Rocky Mountaineer. Hotellet hadde dataproblemer så vi fikk ikke sjekket inn med en gang. Tiden ble isteden brukt til å bli kjent med gruppen i hotellets bar og Joyes restaurant over gaten fra hotellet. Med Jetlag i kroppen ble det en tidlig kveld på alle.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser Togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary

 

Dag 2 Vancouver.
Tidlig oppmøte i resepsjonen for en rundtur i Vancouver. Den ble startet med en tur gjennom Stanley Park som er en enorm park/skog i utkanten av sentrum. Flott utsikt mot byen og Vancouver Island og passer fint for mosjon som jogging og sykling. Etter parken krysset vi Lions Gate broen og kjørte mot Capilano Suspension Bridge som kanskje er den mest populære attraksjonen i Vancouver. Dette er en park der hengebroen 80 meter over bakken er hovedattraksjonen. En grei utfordring for oss med høydeskrekk, men klarte den nokså greit ved å unngå å se ned. På andre siden er det en gangsti med hengebroer bygget oppi trærene. Nytt i parken er Cliff Walk der de har bygget en sti som går på utsiden av stupet. Så høydeskrekken fikk kjørt seg bra denne dagen.

Etter Capilano kjørte vi til Granville Island som er et marked der man kan kjøpe all mulig slags mat både til hjemmet, restaurantkjøkkenet og for å spise på stedet. Granville er også utgangspunkt for båtturer og utflukter rundt byen. I tillegg er det også noen barer i dette området. Absolutt verdt et besøk når man er i Vancouver. Har hørt det skal være fines om kvelden. Så var det en drive-by sightseeing forbi Yaletown, gjennom Chinatown og Gastown før vi endte på Fly over Canada, en 8 minutters filmopplevelse der man får et innblikk i Canadas storslåtte natur fra øst til vest.
Med en travel dag fikk vi ca. 2 timer fritid før vi skulle møtes til velkomst mottakelse og informasjonsmøte arrangert av Rocky Mountaineer. Her ble vi servert småretter, drinker og informasjon om den flotte togturen vi hadde foran oss.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser Togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary

 

Dag 3 Rocky Mountaineer Gold Leaf
Så var den store dagen kommet, den første dagen på togreisen der vi fulgte pakken First Passage to the West fra Vancouver til Banff via Kamloops.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser Togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary

Litt om Rocky Mountaineer

Dette er en luksus togreise som kjøres fra april til oktober. Det er to klasser: Silver Leaf og Gold Leaf. På begge klasser har du frokost, lunsj samt drikke både med og uten alkohol og snacks inkludert. I tillegg har du transport til og fra hotellet i Kamloops inkludert. De som har hotellpakker gjennom togselskapet før og etter togreisen har også transport fra/til hotellene inkludert der.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser Togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary

 

Silver Leaf er standardpakken der hotellene og standard om bord er noe enklere enn Gold Leaf, men likevel meget bra. Du sitter i gode seter i normale togvogner med høye vinduer slik at utsikten er veldig god. Eneste utsiktbegrensning er når du blir passert av godstogene. Silver Leaf har to togverter og en kokk/kjøkkenansvarlig. Vertene forteller også historier og fakta underveis på togturen slik at du er godt orientert om hva som kommer. Maten er forhåndslaget, men serveres på tallerkener med vanlig bestikk og du får den servert på setene man sitter i, slik som på flyreiser. Til lunsj har du valget mellom to hovedretter og ellers blir du servert snacks og drikke underveis. Silver Leaf er et meget godt valg for de som ønsker å begrense kostnadene og samtidig få en stor opplevelse.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Gold Leaf er 1.klasse der du sitter i meget gode seter i andre etasje på de høye vognene. Setene har elektrisk recline og ryggstøtte med god plass både til sidene og setene foran. Du sitter så høyt at utsikten er mindre begrenset med tanke på godstogene som passerer og de lavere trærne og buskene. Det er også vinduer i takene som gir panorama utsikt oppover, noe som er fint når du passerer under de største fjellene som ligger tett inntil jernbanelinjen. Gold Leaf har fire togverter og to-tre kokker. Maten lages om bord og du spiser i restaurantdelen i første etasje av vognen. Her snakker vi gourmetmat og valget mellom fem hovedretter og ulike desserter til lunsj. Det er to bordsettinger. De som har 2. bordsetting får litt ventesnacks når de andre spiser. Jeg vil helt klart anbefale Gold Leaf om du har budsjettet til det!

Rocky Mountaineer kjører på samme toglinjer som godstogene og har i stor grad vikeplikt for godstog så noe av tiden gikk med til venting på at de skal passere, men det gir samtidig tid til å nyte naturen mer der man står. Toget kjører med en snittfart på 50km/t og turene varer gjerne fra 06:30 – 08:00 tiden på morgenen til 19:00-20:00 tiden på kvelden. Du får tildelt seter sammen før avreise, men kan ikke be om å forhåndsbestille spesifike seter. Hotellene i Kamloops og Quesnel er av moderat standard uansett klasse på toget og tildeles 3 dager før avreise. Det er ikke WIFI om bord og generelt dårlig internett dekning underveis i fjellene.

Bagasjen fraktes med bil mellom stedene og plasseres på rommet slik at den står klar når du kommer frem. Du er da også ferdig innsjekket, så nøkler til rommet deles ut enten på toget eller på hotellet uten at du trenger å registrere noe. Bagasjen hentes på rommet før du reiser videre.
Så alt du tar med seg er en liten håndbagasje med det du trenger i løpet av dagen samt verdisaker. Snittalder på disse turene er 61 år og de fleste reisende er mellom 55 -75 år. De har barnepriser også, men dette passer egentlig ikke veldig godt for barn, med mindre de er togentusiaster eller liker natur. Snittlengde på turene er 17 dager, så det er svært mange som har de store og dyre pakkene – da gjerne kombinert med cruise.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Når bør du reise?

Hele sesongen er fin å reise, men våren regnes av mange som den beste tiden. Da er det mest dyreliv, det er fortsatt litt snø. Kombinert med grønne trær og fin temperatur, blir det mange flotte Kodak-moments. Det er kjølig på kveldene. På sommeren er det grønt og varmt og mindre dyreliv. Ikke uvanlig med temperaturer rundt 30 grader. Høsten gir fine høstfarger i slutten av september og oktober og det begynner å komme en del snø på toppene igjen.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Tilbake til togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver

Bagasjen ble hentet på rommene i Vancouver klokken 05:55. Oppmøte i lobbyen klokken 06:20 og transfer til togstasjonen klokken 06:45. Rocky Mountaineer har en egen togstasjon der man blir møtt velkommen med pianomusikk, kaffe, juice og noe lett å spise. Vi hadde første dagen på Gold Leaf. Det var reservert en hel vogn kun for vår gruppe, men vanligvis er man blandet med andre gjester og det oppfordres til å mingle rundt i vognen og bli kjent med andre. Turen starter sakte ut av Vancouver og inn i Pacific Mountain Range, der vi blant annet passerer byen Hope der Rambo 1 filmen og deler av tv serien Highway Through Hell er spilt inn. Videre gjennom Cascades Mountains. Begge disse fjellområdene ligner veldig på Norge.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Et av dag 1 største høydepunkter er Hells Gate i Frasier Canyon som er en 35 meter trang passasje i Frasier River med enormt sterke strømmer. Etter hvert blir naturen mer ørken og prærieaktig, fortsatt med fjellområder. Det er først i dette området vi begynner å se dyrelivet i form av fjellgeiter som står i klippene langs skinnene. Etter ca. 12 timer på toget kommer vi frem til byen Kamloops som er en av Canadas varmeste byer sommerstid med temperaturer over 30 grader. Det var ca. 20 grader da vi kom frem dit så en del varmere enn Vancouver med sine 10 grader. Vi sjekket inn på Hotel 540 som lå ca. 3- 4 minutters gange fra togstasjonen og midt i byens hovedgate. Vi ble likevel kjørt til hotellet med buss, selv om det tok lenger tid, men med litt guiding og historie om byen. Gruppen samlet seg på The Noble Pig som er et mikrobryggeri og restaurant jeg sterkt kan anbefale. Stedet anbefales også av de ansatte om bord så det lønner seg å komme seg dit raskt før det blir fullt.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser Togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary

 

Dag 4 Rocky Mountaineer Silver Leaf
Nok en gang tidlig oppmøte og busstransfer ned til stasjonen. Toget blir i Kamloops delt opp i 2 med de som skal videre til Jasper og de som skal videre til Banff. Bagasjen settes igjen på rommet og kjøres til neste hotell i forkant av toget. Denne dagen var vi på Silver Leaf slik at vi skulle oppleve begge produktene. Turen startes i soloppgangen i ørkenlandskap og vi så noen flotte ørner på vei ut av Kamloops. Etter hvert kom vi inn i natur som ligner på Norge igjen med grønne skoger, lave fjell og innsjøer. Fjellene begynner så å bli mer spektakulære og mellom 2000 og 3000 m.o.h. i det vi kommer inn i Colombia og Purcell Mountains og passerer det kjente skistedet Revelstoke. Det er nå vi får beskjed om å holde ekstra vakt etter dyrelivet og spesielt bjørner og etter en stund spottes den første svartbjørnen til alle store fornøyelse.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Jeg er heldig som rekker få et bilde av den selv om det er litt på avstand. Vi opplever i alt å se 5-6 bjørner og den største opplevelsen var en Grizzly bjørn som er mindre vanlige å se. I tillegg så vi både fjellgeiter og hjort denne dagen. Når det er ca. 2,5 timer igjen av turen kommer vi endelig inn mot Rocky Mountains som naturlig nok er høydepunktet naturmessig. Massive fjellmasser som reiser seg over 3000 m.o.h. Ettersom vi var tidlig i sesongen så var det fortsatt mye snø på de fleste toppene og innsjøene var fortsatt islagte. Turen opp de svingete Spiral Tunnels var et av dagens høydepunkter der vi også kom opp på turens høyeste punkt. Vi stoppet ca. 10-15 minutter i Lake Louise for å slippe av noen passasjerer før turen fortsatte den siste timen inn til Banff med ankomst i 19-tiden. Togturen var nå over og vi ble busset inn til de ulike hotellene i Banff. Vår gruppe bodde på Brewster Mountain Lodge midt i sentrum av Banff. Et hotell som vi passe våre kunder i alle sesonger. Felles middag for Europa gruppen på Elk and Oarsman før vi testet Banff’s uteliv og live country musikk.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser Togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary

 

Dag 5 Banff
Denne dagen var det satt opp to valg på utflukter eller dagen på egenhånd. Den ene var en utflukt til Fairmont Lake Louise med omvisning og lunsj. Noen i gruppen valgte denne, mens de fleste tok turen på Icefield Parkway mellom Banff og Jasper som er en av verdens mest naturseverdige veier. Flotte og dramatiske fjellformasjoner, isbreer og fosser. Vi gjorde flere småstopp underveis til Colombia Icefields der vi hadde ca. 1 times besøk på Athabasca isbreen inkludert turen opp og ned på spesialbygde terrengbusser. Etter dette besøk på Glacier Sky Walk som er en glass gangvei 280 meter over Sunwapta Valley. Jeg skulle her nok en gang utfordre min høydeskrekk og kom 3 glassplater utpå før jeg hastet tilbake på fast grunn igjen. På vei tilbake til Banff fikk vi også et bonus stopp ved Fairmont Lake Louise. Et kjempeflott hotell beliggende rett ved Lake Louise som fortsatt var islagt. Det er nok finest å besøke dette når vannet har den kjente turkisfargen, som er et av de mest fotograferte motivene i Rocky Mountains. Denne kvelden spiste vi på Earls i Banff, en meget bra restaurant. Kvelden ble avsluttet på Wild Bills med live musikk der vi var omtrent de eneste gjestene. Men gøy var det med alle sammen på dansegulvet.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser Togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary

 

Dag 6 Banff /Calgary
Den første dagen på turen vi kunne sove litt lenger. Startet med en tur opp Sulphur Mountain med Banff Gondola. Fantastisk utsikt utover fjellene og Banff by som absolutt kan anbefales. Etter dette en runde rundt Banff og Banff Hoodoos før vi satte kursen mot Calgary, en tur på halvannen time. Men vi gjorde et stop på veien ved Stoney Nakoda Resort and Casino der vi hadde en 12 minutters helikopter tur som sneiet innom ytterkantene av Rocky Mountains. En morsom og vindfull opplevelse, men skulle ønsket vi fløy mer over fjellene. Vel fremme i Calgary ble vi møtt med champagne på Hotel Arts, et design hotell midt i sentrum. Kvelden og turen ble avsluttet med mottakelse og avskjedsmiddag på Fairmont Palliser Hotel der alle deltagere ble tildelt æresborgerskap av Calgary i form av hvite cowboyhatter med rødt bånd og et diplom. Calgary for øvrig en morsom by med yrende natteliv.

Dag 7 Calgary og hjemreise
Formiddagen ble brukt på besøk i Calgary Tower der man har en flott utsikt over byen og Rocky Mountains. Her kan man stå på glassplater og se rett ned på gaten under. Tårnet har også en roterende restaurant. Turen gikk så ut til flyplassen for hjemreise. Ca. 25 minutter med taxi fra sentrum. Fra Calgary har man best flyforbindelser til Norge via Amsterdam, Frankfurt eller London.

Jeg kan sterkt anbefale en tur med Rocky Mountaineer og spesielt på Gold Leaf. Det er en helt unik tog- og naturopplevelse uansett om man tar toget til Banff eller Jasper via Kamloops eller Whistler og Quesnel. Og i kombinasjon med flotte byer som Vancouver og Calgary får du oppleve Canada på sitt beste. Ta gjerne kontakt med meg for forslag på denne togreisen kombinert med andre ønsker dere skulle ha.

Vil du prøve en togtur med Rocky Mountaineer fra Vancouver til Banff og Calgary?

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Kontakt meg – hilsen Christian
Reiserådgiver Amerikaspesialisten Nordmanns-Reser.
ct@nordmann.no
Tlf. 479 74 644

Les mer om reiser med Rocky Mountaineer
Se andre spennende turer med luksustog

© 2024 Nordmanns-Reiser AS

Driftes og utvikles av God dag,