GO UP

Besøk i spøkelsesbyen Bodie i California

Publisert 07.12.22

Dersom du skal en tur til California, legg inn et besøk i spøkelsesbyen Bodie! Amerikaspesialisten skreddersyr din reise.

Bodie er en liten og forlatt by, som står slik den var når den ble forlatt. Den blir bevart og vedlikeholdt av California State Parks, dog uten at bygningene blir restaurert. Man ønsker at bygningene skal forbli utseendemessig som de var på slutten av 1800-tallet.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Historien om Bodie er spennende:
I 1859 ble det oppdaget gull i området. Blant oppdagerne var William S. Bodey, som byen ble oppkalt etter.  Innen 1879 hadde byen rundt 10 000 innbyggere og var en skikkelig wild west-by.
Det myldret av familier, ranere, gruvearbeidere, butikkeiere, skuddveksling, prostituerte og folk fra alle land i verden. På et tidspunkt ble det rapportert å være 65 salooner i byen.
Uttrykket  «Good-bye God, I’m going to Bodie» – ble viden kjent.

Her fantes det et red light district – hvor etter sigende Rosa May – en prostituert og Bodies Florence Nightingale, holdt til. Hun hjalp en mengde menn når en voldsom epidemi føk over byen. Men dessverre for henne ble hun ikke funnet verdig til å bli begravet på byens kirkegård, og ligger derfor utenfor gjerdet, mye grunnet hennes virke.
Gruvearbeidere dro daglig fra gruvene og fabrikkene til red light district for å bruke opp pengene sine. Blandingen av penger, gull og alkohol ville noen ganger vise seg å være dødelig. Aviser rapporterte at innbyggerne ofte spurte om morgenen «Har vi en mann til frokost?» , hvilket betydde – Ble noen drept i går.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Bodie hadde også et Chinatown hvor det bodde flere hundre kinesere. De reiste også et Taoist-tempel og det var en mengde opiumsbuler i dette området.

Miners Union Hall lå og ligger fremdeles på hovedgaten. Det var et underholdningssentrum med både konserter, dans og skuespill. I dag er dette et museum.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Etter hvert kom det opp flere og mer utviklede gullgraverbyer i nærheten og mange av de single gruvearbeiderne flyttet dit. Noen familier ble igjen i Bodie og i 1910 var det kun 698 personer igjen i byen.

I 1917 stengte Bodie Railway. Imidlertid fortsatte noen få mennesker å bo i Bodie til etter andre verdenskrig, da den siste gruven, Lucky Boy, ble lagt ned. Da var bare seks personer igjen i den gamle bosetningen, og fem av disse ville snart dø en utidig død. Først skjøt en av mennene sin kone. Etter at hun døde, drepte tre menn drapsmannen. Ifølge legenden gikk spøkelsen til den drepte mannen igjen til  de tre mennene og ristet knyttneven. Snart ville alle tre dø av merkelige sykdommer.

Hvorfor bør du avlegge et besøk i spøkelsesbyen Bodie?

I dag står rundt 100-200 bygninger fremdeles. Du kan vandre gjennom øde gater og se på interiør og annet som brått ble forlatt. I parkene kan du finne rester av porselen, spikere og knuste flasker – som er en del av parkbilde og derfor skal forbli der det ligger.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Bodie Curse – legenden om en forbannelse – sier at dersom du rører noe som helst, ikke en gang en liten sten, så vil det bringe deg ulykke helt til den forsvunne tingen er lagt tilbake.
Dette har ført til at veldig mange objekter har blitt tilbakeført til spøkelsesbyen, og museet har utstilt mye av dette – inkludert brev som har fulgt med de tilbakeleverte gjenstandene.

Andre hendelser sies å bevise at byen er hjemsted for flere rastløse ånder.
J.S. Cain-huset på hjørnet av Green and Park streets sies å være hjemsøkt av spøkelset til en kinesisk hushjelp.
Familier til noen Park Rangers, som har bodd i huset, sier at spøkelset ikke liker voksne, men elsker barn. Voksne som har sovet i huset har sagt at de våkner om natten fordi den litt tunge kinesiske kvinnen sitter på dem. Den ene kvinnen følte seg så kvalt og kjempet så hardt at hun havnet på gulvet. Andre har rapportert å se soveromsdøren åpne og lukke seg av seg selv.

Gregory House sies også å være hjemsøkt av spøkelset til en gammel kvinne. Gjester og ansatte har rapportert å ha sett henne sitte i en gyngestol og strikke. Andre ganger har man sett gyngestolen gynge av seg selv.

Mendocini-huset sies å være hjemmet til flere vennlige spøkelser. Fru Mendocini elsket å lage italiensk mat. Rangers rapporterer i dag at de ofte lukter den deilige aromaen av matlagingen hennes når de kommer inn i huset. Andre har rapportert om festlignende lyder fra naborommet og barnelatter.

På Dechambeau House har besøkende sett en kvinne titte ut fra et vindu ovenpå.

På Bodie Cemetery ligger «The Angel of Bodie», et tre år gammelt barn som ble sagt å ha blitt drept ved et uhell da hun ble truffet i hodet av en gruvehakke. Graven hennes er pyntet med en hvit marmorengel. En mann som besøkte kirkegården med sin datter la merke til at hun fniste og tilsynelatende lekte med noe usynlig.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

I dag er Bodie en av de største og best bevarte spøkelsesbyene i Vesten og definitivt verdt et besøk!

Vil du legge inn ett besøk i spøkelsesbyen Bodie på din neste roadtrip?

Det skreddersyr Amerikaspesialisten for deg!

Se spennende reiseforslag i California

Les mer om spisesteder i California

© 2024 Nordmanns-Reiser AS

Driftes og utvikles av God dag,