GO UP

FAQ – ofte stilte spørsmål

Her finner du en oversikt over ofte stilte spørsmål – FAQ –  når det gjelder reise til USA og andre steder. Er det noe du ikke finner her, og lurer på, så kontakt Amerikaspesialisten – vi hjelper deg!

Visum

Kontakt Visumservice for visumsøknader og informasjon.

For utfyllende informasjon om hva som kreves for reise til ditt reisemål anbefaler vi at du sjekker utenriksdepartmentet sine landsider.

Søk innreise til USA – ESTA

Søk innreise til Canada

Se også Generelle bestemmelser for Amerikaspesialisten

Viktig informasjon for reise til USA, Puerto Rico og US Virgin Islands

Alle reisende til USA må ha maskinlesbare pass.  I tillegg må du registrere seg for elektronisk innreisesøknad (ESTA) minst tre dager før innreise.


Esta-registrering
Det vil nå også bli tatt bilde og fingeravtrykk av alle som ankommer USA.
Husk å ha nok strøm på telefoner, lesebrett etc til å slå de på i sikkerhetskontrollen om du blir bedt om dette for sikkerhetssjekk. Dersom det ikke er nok strøm til å slå de på, kan du bli nektet ombordstigning.

Det er nødvendig å ha en adresse ved innreise til USA. Du bør også ha en skriftlig bekreftelse på adressen du skal bo i USA fra første natten. Dette kan for eksempel være en hotellvoucher eller bekreftelse fra familie/venner du skal besøke.

Du må også oppgi fullstendig navn (slik det står i passet) og fødselsdato i flybestillingen til oss ved bestilling av reise.

Reisende i følgende kategorier kan ikke reise til USA under VWPs regelverk:

– Statsborgere i VWP-land som har reist til- eller oppholdt seg i Iran, Irak, Sudan, Libya, Somalia, Jemen eller Syria fra og med 1.mars 2011. (Begrenset unntak gjelder for militært og diplomatisk personell som har reist til disse landene i kapasitet av sitt arbeid.*)

– Statsborgere i VWP-land som også er statsborgere av Iran, Irak, Sudan, Libya, Somalia, Jemen eller Syria. De som er omfattet av disse endringene vil fremdeles ha mulighet til å søke om visum til USA på vanlig måte ved å følge instruksjonene på ambassadens nettsider. For de som har behov for et hastevisum på grunn av forretningsreise, eller av medisinske eller humanitære årsaker, vil USAs ambassader og konsulater være behjelpelige med å framskynde søknadsprosessen.

Fra og med 21.januar 2016 fikk reisende som tidligere har hatt gyldig innreisetillatelse via ESTA (Electronic System for Travel Authorization) og som har indikert i sin ESTA-søknad at de har dobbelt statsborgerskap med ett av de fire landene nevnt ovenfor, sin ESTA-godkjennelse opphevet.

Innreise til USA med barn

Skal en forelder reise til USA med et barn under 18 år, anbefales det å ha skriftlig erklæring fra den andre part. Det samme gjelder dersom barnet skal reise til USA sammen med andre familiemedlemmer også. Her er et eksempel på hva som kan skrives: «I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter. He/She/They has my permission to do so.» Det anbefales også å ha med en kopi av foreldrenes pass.

Er du usikker, kontakt:
Amerikas Forente Staters ambassade
Morgedalsveien 36
0378 Oslo
Tlf. 21 30 85 40 eller 23 96 05 55.
Les mer på: http://www.usa.no

Effective December 31, 2006: All travelers, including U.S. citizens, and travelers to and from the Caribbean, Bermuda, Panama, Mexico and Canada, to and from the Americas including Mexico, the Caribbean and Bermuda must have a passport or other accepted document to enter or re-enter the United States. For more information please visit Homeland Security

Endringer i WWP

Viktig informasjon for reise til Canada

Alle som reiser til Canada må ha maskinlesbare pass. Hvis du ankommer, eller har en transit i Canada med fly, må du registrere seg for elektronisk innreisesøknad (eTA).
Link til registreringer.
Husk å ha nok strøm på telefoner, lesebrett etc til å slå de på i sikkerhetskontrollen om nødvendig for dokumentasjon. Dersom det ikke er nok strøm til å slå de på, kan du bli nektet innreise.

Er du usikker, kontakt:
Embassy of Canada
N-0244 Oslo
Norway
Tel.: +47 22 99 53 00
Fax: +47 22 99 53 01
E-mail: oslo@international.gc.ca
Les mer om eTA.

Innsjekk

Tidspunktene vist på billetten/reiseruten er flyets avgangstidspunkt. Innsjekking er senest 1 1/2 timer før avgang. Det anbefales at du allerede ved ankomst til et bestemmelsessted, forhører deg om de aktuelle check-in tider. For reise til utlandet må du fra Norge sjekke inn minst 1,5 timer før avreise. Sjekk-in stenger 40 minutter før avgang på økonomiklasse. Opplysninger fra Nordmann-Reiser AS eller luftfartsselskapet vedrørende avreise gates og terminaler er kun veiledende – ikke bindende. Det kan oppstå forhold som gjør det nødvendig å endre avreise fra én gate/terminal til en annen. Sjekk derfor alltid gate/terminal også ved flybytte med korte tidsintervaller. For reise innen USA og fra USA til Europa kreves det fra to-tre timers innsjekking før avreise.
Det er mulig å sjekke inn på internett de fleste selskaper.
SAS
KLM 
Icelandair
British Airways
Lufthansa
Norwegian
Airfrance

For returreise fra USA må du møte på flyplassen tre timer før flyavgang uansett flyselskap. Vi reserverer seter på de fleste flyselskaper, men kan ikke gi noen garanti for at du får sitte samlet. Dette kan også endres av flyselskapet. Vi kan som regel ikke forhåndsreservere seter innen Europa. Ring oss om setenummer ikke er bekreftet på reiseruten. De som reiser med elektronisk billett, henvender seg bare til innsjekkingsskranken med reiseruten og pass. Flyselskapene er pålagt å registrere opplysninger om deg før avreise til USA. Før avreise til USA må opplysninger om bosted og kontaktadresse i USA registreres. Dette gjøres i forkant på flyselskapets hjemmeside eller ved skranken/automaten ved innsjekk.

Pass/Visum

Det er den reisendes plikt å påse at pass og visum er i orden samt å ha med seg gyldige reisedokumenter. Dersom personaliasiden i passet er ødelagt (f.eks sprekkdannelse eller løsnet) kan passet være ugyldig.

Det er arrangørens ansvar å informere på best mulig måte om visumregler for norske statsborgere og borgere av EØS land som reiser til utlandet. Borgere av andre land må ta kontakt med ambassaden til det land de skal besøke for å sjekke bestemmelser. Pass må til mange land være gyldig i de 6 påfølgende månedene etter avreise fra Norge. Visum for transittsteder kan ofte kreves.

Alle reisende til USA må ha maskinlesbart pass og registrere seg for elektronisk innreisesøknad på ESTA minimum 72 timer før innreise. Fra september 2010 forlanger amerikanske myndigheter 14 dollar for behandling av søknaden. Dette gjelder også for reiser til andre land med mellomlanding i USA.  Man må ha tur/retur billett til USA, ellers må man søke om visum. For reise til USA med opphold mer enn 3 mnd. må også visum søkes.

Er du usikker, kontakt:
Amerikas Forente Staters ambassade
Henrik Ibsens gate 48
0244 Oslo
Tlf. 22448550 eller 22207117.
www.usa.no

Canadian Embassy
Wergelandsgt. 7
0167 Oslo
Tlf. 22995300
www.canada.no

Eller se Utenriksdepartementets landsider for andre lands ambassader.

Skal du til Kina, Russland eller India har vi inngått samarbeid med visumservice.

Bagasje

Ikke lås bagasjen som sjekkes inn til, via eller fra USA! Amerikanske myndigheter foretar stikkprøver og bryter opp/klipper over bagasjelåser rutinemessig. Flyselskapene tar ikke ansvar for ødelagte bagasjelåser som følge av sikkerhetskontroller.  Klager på skader eventuelt bortkommet bagasje må skje direkte til flyselskapet.

Følgende bestemmelser gjelder for de fleste flyselskap

Reise til USA og Canada: varierer på de ulike flyselskapene og det er stadige endringer på det. Normalt kan du ta med ett kolli av normal størrelse pr.person og ett kolli mot betaling mellom 50-100 dollar. Maks vekt pr. kolli er 23 kg. Sammenlagt bredde + lenge + høyde pr kolli må ikke overstige 158 cm.
Ett kolli for spedbarn med bredde + lengde + høyde maks 115cm eller 7 kg. Karibien.
For enkeltreise innen USA/Canada varierer bagasjebestemmelsene – sjekk for din reise.
For reise til Mexico og Latin-Amerika: 1 kolli, som regel 20-23 kg.  Innen Sør-Amerika varier bagasjebestemmelsene – sjekk for din reise.
Innen Europa: 1 kolli 17-20 kg.
Norge: vanligvis 15-25 kg.

OBS: Det er mer og mer vanlig at bagasje IKKE er inkludert i billettprisen. Informer oss ved bestillingsøyeblikket om du skal ha med innsjekket bagasje – og kontroller din bestilling. 

Størrelsen varierer fra flyselskap til flyselskap. Gjeldende bagasjeregler er angitt på billetten. Sykkel eller ski gjelder nå ofte som et kolli eller man må betale for det som spesialbagasje.

Håndbagasje:
Håndbagasjen skal maks være 115 cm. Noen steder kan du ikke medbringe kofferter med hjul inn i flyet, så vi anbefaler at disse blir sendt som vanlig bagasje.
Pga. økt sikkerhet om bord på flyene har EU bestemt følgende regler:
Reglene gjelder for alle flyavganger innen EU og EØS-området, samt Sveits. Passasjerene skal ha samme beskyttelse uansett hvilken lufthavn de reiser fra innen EU / EØS / Sveits.
De nye reglene kommer i tillegg til det som allerede er forbudt å ta med som håndbagasje, og får ingen betydning for det du kan ta med i innsjekket bagasje.
Hovedregelen er at ingen flytende væske må bringes gjennom sikkerhetskontrollen. Det er nå kun lov til å ta med små mengder flytende væske om bord i flyet. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske som er i den. En nesten tom flaske vil derfor bli vurdert etter hva den kan inneholde, ikke hva den faktisk inneholder.
Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger, krukke o.l.
Alle beholdere må få plass i en gjennomsiktig pose som kan åpnes og lukkes. Posen skal ikke romme mer enn én liter når den er lukket.
Beholdere over 100 ml og alt som ikke får plass i litersposen vil måtte avleveres i sikkerhetskontrollen eller sjekkes inn.

Hva regnes som væske?
Alt flytende som vann, brus, gele, krem, lotion, parfyme, lipgloss, barberskum, aerosoler og annet med lignende konsistens.

Hva kan jeg ta med gjennom sikkerhetskontrollen?
Væske i beholdere på max 100 ml, lagt i gjennomsiktig pose på max én liter.
Flytende medisin som er nødvendig for bruk på reisen. Medisin i fastform er fortsatt tillatt.
Væske som av kostholdsmessige grunner er nødvendig på reisen.
Barnemat som er nødvendig for bruk på reisen.
Du må være forberedt på å vise at innholdet i beholderne er innenfor reglene, f.eks. ved å smake på innholdet, ta litt på huden e.l.

Flere detaljer om dette på OSL sine nettsider

Flyselskapenes bagasjeregler
American Airlines
Air Canada
British Airways
Icelandair
KLM / Air France
Lufthansa
SAS
United

Hva med det jeg handler etter sikkerhetskontrollen?
Alle varer som selges innenfor sikkerhetskontrollen er kontrollert. Du kan derfor ta med om bord i flyet det du har handlet etter at du har passert sikkerhetskontrollen. Dette gjelder alt av mineralvann, matvarer, dutyfree-varer, kosmetikkprodukter.

Dersom du skal reise videre med fly fra lufthavnen du ankommer, må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. Da er det viktig at handleposen er forseglet. Den må også være utstyrt med kvittering på at varene er kjøpt samme dag. Dette gjelder innad i Norge / EU / EØS / Sveits.

Dersom du kommer med fly fra et land utenfor EU / EØS / Sveits, kan du ha med deg væskeholdige varer inn i EU / EØS / Sveits dersom du ikke skal reise videre fra den lufthavnen du kommer til.

Skal du reise videre, må du gjennom sikkerhetskontrollen og all væske i håndbagasjen – utover den lovlige plastposen – vil bli beslaglagt. Det hjelper ikke at du oppbevarer den i forseglet pose når den ikke er forseglet innenfor EU / EØS / Sveits.

Dersom du reiser med et flyselskap som hører hjemme i EU / EØS / Sveits, kan du handle og få varene forseglet om bord på flyet. Du vil da kunne ta med deg varene gjennom ny sikkerhetskontroll etter at du ankommer EU / EØS / Sveits.

Hva kan jeg gjøre for å bidra til lite kø i sikkerhetskontrollen?
Pakk alt du kan i innsjekket bagasje.
Legge alt av beholdere med væske i gjennomsiktig plastpose som kan åpnes og lukkes. Uoppfordret legge posen med beholdere inneholdende væske på båndet for røntgenkontroll. Ta større elektriske artikler (f.eks. PC, kamera, håndholdte spill etc) ut av håndbagasjen før sikkerhetskontrollen. De skal gjennomlyses separat. Legg alle metallgjenstander (nøkler, mynter, mobiltelefoner) i håndbagasje eller ytterklær før gjennomlysning.
Ta av ytterjakker og jakker før sikkerhetskontrollen. Tøyet skal gjennomlyses separat.

Nærmere informasjon om sikkerhetstiltakene finnes på Luftfartstilsynets nettsider. Har du ytterligere spørsmål, ta kontakt med lufthavnen direkte eller det flyselskapet du skal reise med.

Avreiseskatter/Endring av flybilletter

Prisen på billetten omfatter som regel alle avgifter og gebyrer som myndigheter eller luftfartsmyndigheter har pålagt all lufttransport. Noen steder må imidlertid avreiseskatt betales på flyplassen ved avreise. Dette gjelder spesielt i Karibien, Sør- og Mellom-Amerika. Dette må ofte betales kontant i enten dollar eller den lokale valuta og som regel betales før man sjekker inn eller går inn i transittområdet.

Endring av flybilletter medfører ekstra kostnader – i mange tilfeller er det ikke mulig. Dette må eventuelt gjøres ved flyselskapets lokale kontor.

Returreisen

Skal du være lenge borte, det vil si over en måned, oppfordrer vi deg å bekrefte hjemreisen minst 72 timer før retur, men det er ingen betingelse. Ta kontakt med flyselskapet lokalt. Dette gjelder også lokale flystrekninger som ofte kan endre seg etter at du har reist fra Norge. Det er ofte endringer på tider, flynummer etc.

I tilfelle annullering av fly og overbookinger, har Nordmanns-Reiser A/S intet ansvar for ekstra utgifter.

Ved reise til Latin Amerika ønsker flyselskapene lokal kontakt på reisemålet, i tilfelle endringer i reiseruten. Gi oss ditt passnummer og lokale telefonnummer og vi setter det inn i flybestillingen for deg

Forsikring

Reis ikke uten, uansett hvor du skal! 

Helse

Det er normalt ikke nødvendig med noen vaksine for reise til USA og Canada. For reiser til Latin-Amerika, enkelte områder i Karibia og spesielt på villmarkstur eller tur i jungelområder bør du kontakte din lokale helsestasjon eller reiseklinikk for nærmere informasjon. De vil til enhver tid være oppdatert på hva som er aktuellt for ulike områder eller øyer i Karibia.
Les mer om helseråd

Tollfrie varer

1 liter brennevin eller vin og 200 sigaretter kan medbringes til USA og Canada.
Se norske tollregler

Kjørekultur

Husk at kjørekulturen er forskjellig fra land til land, og vi oppfordrer derfor til å ta alle forhåndsregler og å kjøre forsiktig. I USA og Canada er det generelt gode og brede veier samt god skilting.
I Latin-Amerika kjøres det ofte svært fort og hasardiøst og noen ganger uten lys på kveldene og nettene.

Du trenger ikke internasjonalt førerkort i USA eller Canada.
For informasjon om andre land og priser vedrørende dette ta kontakt med NAF.

Valuta

Kredittkort som American Express, Eurocard/Mastercard og Visa er meget nyttig på reisen. De kan benyttes nesten overalt på hoteller, restauranter, forretninger, leiebil. Unntak på små steder i Mexico, Sør-Amerika og Karibien, der det er lettest å benytte kontanter. Hvis du tar med reisesjekker, bør de være i landets valuta, unntatt i Mexico, Karibien og Sør-Amerika hvor du bruker reisesjekker i USD. Sørg for å ha litt kontanter i dollar til tips, telefon, taxi etc. Norsk valuta kan være vanskelig å få vekslet.
I Latin-Amerika og Karibia anbefales det å veksle kontanter i banker eller offentlige vekslingskontorer og ikke med ukjente privatpersoner.

Sjekk og beregn valuta

Tips

Tips er helt vanlig i USA. Du tipser mellom 10 og 20 % av totalbeløpet. Bagasjehjelper tipses med 2-4 dollar,  vaskehjelp på hotell 2-5 dollar per natt, bartendere ca 1 dollar per drink.

Ambassader og konsulater i utlandet

USA: 
Embassy of Norway, USA
2720 34th street NW
Washington DC 20008-2714
Tlf:202 333 6000

Royal Norwegian Consulate General
3410 West Dallas Street, suite 100
Houston, TX 77019
Tlf: 713 620 4200

Royal Norwegian Consulate General
821 Marquette Avenue, suite 800
Minneapolis MN 55402-2961
Tlf:612 332 3338

Royal Norwegian Consulate General
825 Third Avenue
38th floor
New York NY 10022-7584
Tlf: 212 421 7333

Royal Norwegian Consulate General
20 California Street
6 th floor
San Fransisco CA 94111-4803
Tlf:415 98 6 0766

Mexico: 
Real Embajada de Noruega
Avenida Virreyes 1460
Colonia Lomas Virreyes
11000 Mexico City DF
Tlf:5555403486

Cuba: 
Real Embajada de Noruega
Calle 30 #315, betw. 3rd and 5th Avenue,
Miramar, Playa. La Habana
Tlf: +53 7 2040696, +53 7 204441

Argentina: 
Real Embajada de Noruega
Esmeralda 909, 3B
1007 Buenos Aires
Tlf: +54 11 4312 2204

Chile: 
Real Embajada de Noruega
San Sebastián 2839, Of. 509
Las Condes, Santiago
Tlf: +56 2 234 2888

Brasil: 
Embaixada Real da Noruega
SES, Avenida das Nações,
Quadra 807, Lote 28
CEP: 70418-900
Brasília – DF BRASIL
Tlf: +55 61 3443 87 20 / 22

Canada:
Royal Norwegian Embassy
90 Sparks Street, Suite 532
Ottawa, Ontario K1P 5B4
Tlf: (613) 238 6571

Karibia: 
Norges ambassade til det karibiske området er lokalisert i Utenriksdepartementets lokaler i Oslo.
Ambassaden dekker de engelskspråklige karabiske statene Antigua og Barbuda, Bahamas, Barbados, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, St. Kitts og Nevis, St. Lucia, St. Vincent og Grenadine, Surinam, Trinidad og Tobago
Royal Norwegian Embassy to Caribbean States
c/o Royal Norwegian Ministry of Foreign Affairs
P.O. Box 8114 Dep.,
NO-0032 Oslo, Norway
Tlf: +47 22 24 36 00.

Venezuela: 
Real Embajada de Noruega
Centro LidoPiso 9, Ofic. 92-A
Avenida Francisco de Miranda
El Rosal, Caracas
Apartado 60532 Chacao
YV-1060-A Caracas
Tlf: (+58 212) 953 0269/0671/1973

Dominikanske Republikk: 
Dekkes av ambassaden i Venezuela, men har generalkonsulater i Santo Domingo og Puerto Plata – se UD’s landsider for informasjon.
For alle andre land eller mer informasjon gå inn på Utenriksdepartementets landsider

For utfyllende informasjon om hva som kreves for reise til ditt reisemål anbefaler vi at du sjekker utenriksdepartmentet sine landsider.

Finner du ikke svaret på det du lurer på under FAQ – ofte stilte spørsmål?
Kontakt Amerikaspesialisten – vi hjelper deg!

Se også Generelle bestemmelser for Amerikaspesialisten

© 2023 Nordmanns-Reiser AS

Designet og utviklet av HCL Nordic