GO UP

Reise til Alaska

Publisert 10.05.19

Icelandair var det første flyselskap med direkterute fra Europa til Alaska. Og jeg var så heldig å få være med på en reise til Alaska. Flyturen fra Oslo til Keflavik er to ½ time og fra Keflavik til Anchorage syv timer. Effektiv reise tid fra Oslo er 11 timer med stopp i Keflavik. Tidsforskjell mellom Alaska og Norge er 10 timer.

Kartet nedenfor viser området vi besøkte i Alaska

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

Alaska er den største staten i USA og har om 1/5  av hele Forente Statenes landområde. Samtidig bor kun 700.000 av De Forente Staters 315.000.000 innbyggere i Alaska.
USA kjøpte Alaska av Russland  i  1867 og  året 1959 ble det  offiselt den 49. staten. Alaskas innbyggere snakker alltid om de andre statene som ”The lower 48” Hawaii er ikke inkludert.

Dag 1 – Ankomst
Vi ankom Ted Stevenes Anchorage International aiport kl 16:20. Flyplassen er i ca 10 km avstand fra sentrum.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

Millenium  Alaskan Hotell

Etter en kort kjøretur (1,6 km)  fra flyplassen ankom vi vårt første overnattingssted, Millenium Alaskan Hotell 3*. Hotellet ligger ved Spenard  innsjøen som er base for sjøfly.  Det er ca syv kilometer fra sentrum av Anchorage. Hotellet tilbyr gratis transport til flyplassen og sentrum.  248 rom på fire etasjer, treningsrom, badstu , dampbad og jacuzzi, møterom og to restauranter. Rommene deles i standard rom, superior rom, club rom, parlor suite og jacuzzi suite. Rommene er veldig romslige med bra senger.

Restaurant Orso er en trendy restaurant i sentrum av Anchorage.Den er italiensk-inspirert, men med god sjømat og fisk fra Alaska, grillet kjøtt og spesielle hjemmelagde desserter. De har bra utvalg av lokal øl.

Dag 2 – Anchorage – Girdwood

Bussreise mot Girdwood (65 kilometer fra Anchorage). Vi kjørte langs fjorden Turnagain Arm som er kjent for ha et av verdens høyeste tidevann. På veien er det mye flott natur og se på.

Girdwood var opprinnelig fra slutten av 1800-tallet en gullgruveby. Nå er den et godt utgangspunkt for vandring, fisking og rafting, men best kjent  for ski og snowboarding. Det er kun 2 000 faste innbyggere der, men om vinteren er det opp til 45 000 som gjester byen. Det er vakkert område med syv isbreer og verdens nordligste regnskog. Byen ble flyttet høyere opp og lengre inn i landet etter  jordskjelv i 1964, målt som verdens nest største.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

Vi ble møtt i Girdwood av en tøff dame som kjørte oss i spesielle 50-talls kjøretøy opp til Crow Creek,  Alaskas største  gullgruve som var i drift 1896 – 1940 med utvinning av gull fra elvebredden.  Det er en del gull igjen der og du kan fortsatt kjøpe retten til å utvinne gull. Prisen ( 25 – 125 USD) er avhengig av hvilket utstyr du har. De har også korte turer med guide rundt området. Vi tok en kortere, guidet tur rundt i de gamle bygningene, hvor vi fikk høre historien om gruven. Til slutt vasket vi gull av grus fra elvebredden. Gruven er nå familieeid, men tidligere var det en nordmann som styrte gruven. Etter å ha kjørt tilbake delvis langs grusveier som er stengte om vinteren, dro vi til flyplassen hvor Alpine Air Alaska holder til. De har småfly og helikopterturer. Vi dro på tur i et helikopter som tar tre passasjerer. Flott tur over isbreer med stopp for en tur på en av isbreene.  Etter på spiste vi lunsj i et bakeri i sentrum av Girdwood. Sentrum består  av kun et par butikker, puber og restauranter.

Etter lunsj dro vi til vårt neste overnattingssted, Hotel Alyeska.

Hotellet ligger ca 45 kilometer fra Anchorage ved Alaskas beste skiresort. Der har de seks stolheiser og en taubane, hvor heisen går opp til 840 meter over havet. Bra utvalg av ekspertbakker, men også en del lettere bakker. Skisesongen er fra november til april. Om sommeren har de paragliding. Det er også et bra utgangspunkt for vandringer. Hotellet som er 4* ble bygget av japanerne i 1994, har 304 nylig oppussede rom, spa, innendørs svømmebasseng med saltvann,  restauranter, butikker og Starbucks. Det finnes standard rom i andre og tredje etasje, deluxrom i fjerde – syvende etasje og panoramarom i øverste etasje. Flott utsikt over fjellene. Om kvelden spiste vi på Seven Glaciers restaurant, en prisbelønnet meget bra restaurant.  Vi tok taubanen til toppen av fjellet hvor restauranten befinner seg. Det var flott utsikt over de syv isbreene og kjempegod mat.  

 

Dag 3 Gridwood – Whittier – Seward

Første stopp var Alaska Wildlife Conservation CenterDet er et senter som oppfostrer dyreunger som foreldrene har forlatt og dyr som er funnet skadet i naturen.  De avler også en spesiell type buffalo som var nærmest utryddet, og som settes ut i naturen igjen. På senteret finner du alle de vanligste villdyrene fra Alaska som ørn, ulv, brunbjørn, svartbjørn, elg, rådyr m.m.

Vi fortsatte videre  i ca en time/ 40 km til Whittier. På veien dit må du igjennom en enveis tunnel som er både for biler og jernbane. Vi måtte bestille tid for passering. Whittier er en liten havneby  på Kenaihalvøya ved fjorden Prince William Sound. Her bor det ca 200 innbyggere, alle i samme boligblokk. Byen har tidligere vært viktig for transport av gull under gullgravetiden. Tunnelen ble åpnet i 1943 da havnen ble millitærhavn for den amerikanske marinen frem til 1960. Det er ofte tåke i Whittier og derfor var det lett å gjemme unna skipene i tilfelle de skulle bli angrepet. Nå er havnen, i tillegg til å være frakthavn, mest brukt som turisthavn for cruiseskip. Det er kun 120 kilometer til Anchorage og tilgang med bil og tog til Denali nasjonalpark. Denali er en av Alaskas største turistattraksjoner hvor du blant annet kan se Mt. Mc Kinley, Nord-Amerikas høyeste fjell. Det er også en populær småbåthavn for dagsutflukter og fisking i tillegg til å være en sjøflyhavn.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

Vi ble invitert på fem timers båttur på Prince William Sound med Major Mirne tour. Turene går fra mai til september. Båten er på to dekk med mulighet for å være både ute og i oppvarmet inneområde. Det er god utsikt fra inneområdet på dekk 2, men dårlig med seter ute. De serverer tre-retters lunsj på turen. Turen er på en fjord hvor øyer skjermer fra det åpne hav, derfor er det som regel vindstille. På turen er det flott utsikt til flere isbreer, hvor du seiler helt frem til en av de for å høre og se den kalve. Vi så også havørn, sjøotere, seler og hvaler på turen. Turen var litt lang, men veldig flott.Etter turen kjørte vi til neste overnattingsted.

Seward Windsong Lodge er ca 140 km fra Whittier og ca seks kilometer fra havnebyen Seward. Hotellet består av 180 rom i flere to-etasjes bygninger. Rommene er romslige med møbler laget av lokalt materiale. Hotellet er ved hovedveien, men på den andre siden er marka. Dette er et godt utgangspunkt for de som skal på vandring opp til isbreene, rafting, fjellbiking, båturen på Kenaifjord, hundesledekjøring og annet. Vi spiste på Resurrection Roadhouse, som er restauranten tilknyttet til hotellet. Maten var god med bra utvalg av retter.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

DAG 4 Seward – Kenai Fjords Glacier Lodge.

Seward har ca 3 000 innbyggere har fått navnet fra William Seward som var utenriksminister under Lincoln. Han var hovedpersonen bak kjøpet av Alaska fra Russland. Seward er en havneby og der kommer mange cruiseskip inn. Vi så skip fra RCCL og Holland America. Det er også viktig fiskerihavn og havn for mindre båter som har dagsutflukter og turer inn til Kenai Fjord glacierpark. Byen er flyplass for småfly. I Seward finner du også Alaska Sealife Center, et akvarium og det eneste forskningssenteret som fokuserer på marine miljøer i nordlige områder.

Vi tok båt fra Seward til Kenai Fjords Glacier Lodge, en 3 -4 timers tur i en hurtigbåt som serverte enkel lunsj. Vi stoppet ofte for å se på dyrelivet og vi var på et tidspunkt omringet av hvaler. Vi så også sjøløver , sjø otere og mange sjøfuglarter. Vi var ute på åpent hav (Stillehavet) men seilte også inn i en fjord for å se på kalving av en av innlandsisen Hardings mange isbreer. Når vi kom i land fikk vi informasjon om hvordan vi skulle oppføre oss om vi møtte en bjørn.  Etter å ha gått i omtrent 20 minutter ankom vi neste overnattingssted.

Kenai Fjords Glacier Lodge er det eneste overnattingsted i Kenai Fjords naturalpark. Den ligger isolert og eneste adkomst mulighet er to timer med båt. Den ligger  i naturvakre omgivelser ved en lagune omkranset av isbre på den ene siden, fjell på den andre siden og på den tredje en landslette som ledet til havet. Fra lodgen kan du høre isbreen kalve og bølgene fra sjøen. Overnattingen er i hytter med  dusj og WC. Det er ikke internettforbindelse eller TV. I hovedbygget er det en restaurant, bar og en liten gavebutikk. Det er 22 ansatte, hvorav de fleste er unge studenter som har god kjennskap om naturen og de aktiviteter som tilbys.
Lodgen er åpen fra 31. mai – 11. september og selges som pakke inkludert mat, transport og valg av aktiviteter. Aktivitetene inkluderer blant annet kajakking, kanoturer, vandringer og fjordcruise.
På vei til hytta støtte vi på en bjørn som fredelig og rolig spiste bjørnegress og tittet på oss helt uinteressert. Vi så to andre bjørner i tillegg til ørnereir, ulv i det fjerne , sel og flere fuglearter.
1 ½ times kajakktur i lagunen før middag. Vi fikk streng beskjed om ikke å ha med noen mat ut eller til hyttene på grunn av bjørner.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

 

Dag 5 – Kenai Glacier lodge – Seward-Anchorage
Etter frokost fikk vi valg om å være med på kajakktur på Kenaifjorden varighet ca tre timer eller fjellvandring i ca to timer. På kajakkturen gikk går man på land i ca ½ time for å gå opp til Aialik isbreen.Fjellturen var til toppen av nærmeste fjell, en delvis vanskelig stigning hvor det var nødvendig å bruke tau. Flott utsikt over lagunen og Kenaifjorden fra fjelltoppen.
Etter lunsj bar det tilbake til Seward, som tok ca to timer med litt sightseeing på veien.

Seward er den sørligste endestasjon for Alaskajernbanen. Vi tok toget tilbake til Anchorage, en ca fire timers tur i naturskjønne omgivelser. Vi satt på business klasse i andre etasje, hvor det også var balkong. Middag i spisesalongen i første etasje. Toget var veldig bekvemt.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

 

Tilbake i Anchorage stoppet vi på vei til hotellet ved sjøen for å se på mengder av fiskere. Laksen  kommer inn fra sjøen i store flokker på den tiden av året. Fiskerene møter opp og fisker på stang hele natten.Vi overnattet på Captain Cook Hotell. Hotellet ligger på  5th street som er en av to hovedgater i  sentrum av Anchorage.Det har 550 rom i tre tårn, den høyeste på 17 etasjer. Det er et luksushotell og eneste hotell i Alaska som er medlem i klubben ”prereferred Hotels & Resorts worldwide.” Hotellet har spa, helsetudio, 14 møterom, mange suiter i ulike klasser, restauranter, barer, butikker. Flotte rom med alle bekvemmeligheter.

.Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

 

DAG 6 Anchorage – Oslo

Alaskas hovedstad Anchorage ligger på en breddegrad litt lenger i nord enn Oslo, men ikke like langt i nord som Reykjavik. Anchorage huser ca ½ av Alaskas befolkning eller rundt 300 000 innbyggere. Det er ikke noe Manhattan, de fleste bygningene er kun to etasjer. Bygningene er relativt nye ettersom mye av sentrum ble ødelagt i jordskjelvet i 1964. Det er ikke veldig livlig i sentrum, men det finnes butikker, kjøpesenter, restauranter, barer og hoteller. Det er en relativt ny by, som startet å vokse når jernbanen ble bygget med Anchorage som endestasjon på 20-tallet. Byen vokste også mye når de begynte å produsere olje på 70-tallet. Nå  er det transport, administrasjon og turisme som er hovednæring. Alaska har dårlig utbygd transport-nettverk på grunn av tynn befolkning. Båt og særlig småfly er vanlig fremkomstmiddel. Det er ikke uvanlig at fastboende eier småfly og har landingsbanen nær sin bolig.

Den siste dagen besøkte vi Alaska  Native Heritage Center. Der finnes det program om de 11 forskjellige gruppene av innfødte, hvor du kan høre historier og se dans og leker. Der er også en utstilling av verktøy, smykker og klær. Ute er det mulighet for hundesledekjøring og du kan se hus som de innfødte gruppene bodde i.

Nordmannsreiser, amerikaspesialisten, amerika, reiser, usa

Skal vi skreddersy en reise til Alaska for deg?

Kontakt Amerikaspesialisten
Bilferie i Alaska
Sverres opplevelser i Alaska
Les mer om Alaska

© 2024 Nordmanns-Reiser AS

Driftes og utvikles av God dag,